2012. március 23., péntek

Tibet V/1 (Nepálon át hazafelé...)

EGY HÉT TIBETBEN, A VILÁG TETEJÉN...
Nepálon át hazafelé...
A Chitwan és Dulikhelen




Első kirándulásunk a Chitwan Nemzeti Parkba vezetett. Az idegen név jelentése: a dzsungel szíve. 





Itt, a hatalmas szubtrópusi őserdő közepette szép kis faházakban szállásoltak el bennünket. Mindegyikhez volt zuhanyozó, amelyben a Nap melegítette a vizet. Ha sokat használt valaki, a másiknak már csak a friss, hideg jutott. Mindenki kapott egy-egy viharlámpát, a házban éjjel ez segített a közlekedésben, és ez égett a sötétben a teraszon.





Az őserdőben 102 tigris, 500 orrszarvú, 45 vadelefánt él és rengeteg madárfaj, melyek csivitelése teszi hangossá az erdő csendjét. A nemzeti park területe fél Pest megye nagyságú. A sok állat közül én csak orrszarvúakat és őzeket láttam. Az impozáns fürdőmedencét egyetlen útitársunk sem vette igénybe.





Az elefántoknak külön megállóhelyeik vannak. Elővezetik az állatot, majd magas, lépcsős alkotmány tetejéről beszállunk. Hátukra erősített kasban négyen férnek el. Nyakába ül a hajtó, aki bambuszbottal irányítja, ösztökéli a jószágot.





A két méteres elefántbozóton át az őserdőbe jutunk. Testes bambuszfák alatt döcögtünk. Jól meg kellett kapaszkodni, mert imbolygott a kas.





Visszaérkezésünkkor az idomár bemutatja, hogy parancsszóra valami 20 féle tevékenységet is tud végezni a betanított négylábú. A kirándulás után jólesett a fürdő a parkot átszelő Narayani folyóban. Este műsor zárta az élményekben gazdag napot. Jót aludtunk a nomád bungalóban, s másnap reggel indultunk vissza Katmanduba.





Az út fáradalmairól szó se essék, hiszen a táj csodálatos! Nagy gonddal megművelt, teraszosan kiképzett vörös földek, fürtöktől roskadozó banánfák, pálmák, mangók, a szubtrópusi zóna megannyi képviselője az óriáshegyek oldalain. Az ültetvényeken főleg nők dolgoznak, fejükön cipelik háncskosarakban a gyümölcsöt, a vizeskorsókat, vagy kapálgatják a földet - ahogy azt Tibetben is láttuk.





Egy nepáli kisvároson, Dulikhelen megyünk keresztül, ahol rövid városnézést tartunk.





És máris fent vagyunk 2175 méter magasan Nagarkotban, a világ legnagyobb hegyóriásának láncolatában, a Himalájában, egy nemrég megnyílt ultramodern szállodában, a Club Himalaja Resortban, melynek ablakai a Himalájára néznek. Felhőpárnákba bújtatott hegyek, lejtőiken lépcsőzetes teraszokkal, a távolban pedig a didergő, havas hegycsúcsok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése