2012. március 24., szombat

Tibet V/2 (Nepálon át hazafelé...)

EGY HÉT TIBETBEN, A VILÁG TETEJÉN...
Nepálon át hazafelé...
 Bhaktapur




Nagarkottól nem messze, Katmandutól mindössze 12 km-re fekszik Bhaktapur, mely a XII. században, mikor Malla király uralkodott, Nepál fővárosa volt. A belváros kapujánál szigorúan megkövetelték a belépődíjat.





Milyen az iskolarendszer? 10 osztályos az alap, az általános. Utána 5 év a középiskola, s jöhet az érettségi. Az angol nyelv kötelező. A gyerekek fegyelmezett, rendezett sorban jönnek ki az iskolából, ám ugyanúgy hangoskodva, mint Európában.





Bhaktapur ugyancsak híres város Nepálban csodás kultúrával, irodalmi hagyományokkal, tradicionális táncművészettel és fenséges szentélyekkel.





A régi királyi palota a XII. században épült.





A királyi vár bejárata. A felső részén a már sokat emlegetett buddhista jelképek. A hőmérő 30 és 40 fok közötti értéket mutat. Minden pillanatot kihasználunk egy rövid pihenőre.





Az ablak itt is mindig nyitva van, várja a király szellemét, mely éjszakánként visszatér - a hitük szerint.




A Durher téren vagyunk, a legrégibb hindu templomnál. Vad- és másfajta állatok szegélyezik, védik a feljáratot, mely lépcsőin lehet a szent helyre jutni.





Hölgyek és honpolgárok sétálgatnak a templom előtt, mintha divatbemutatót tartanának nekünk. Megittunk itt egy hideg kólát. Tudják mennyibe került? 2 dollárba! Mentségünkre szolgáljon, hogy nem bírtuk tovább a szomjazást. A palota udvarába is bementünk, de ott szigorúan tilos volt fényképezni.





Íme a király fürdője. Mindig kellemesen megfelelő hőmérsékletű vizet biztosítottak. Ha szükség volt rá, akár állandóan cserélték, hogy őfelsége ha akármelyik pillanatban fürdeni akart, megtehesse.





Ez a város ugyanolyan középkori ékszerdoboz volt, mint Katmandu, ahol nemrégiben jártunk.





Középkorból maradt lakóház-sorok, melyek már műemlékek.





Nagy kár, hogy ezeket a műemléket jelentő házakat hagyják napról napra pusztulni. Pedig itt még a kínai kuturális forradalom pribékjei sem pusztítottak, csupán az idő vasfoga, aminek szabad utat engednek.





A kis szentély körüli házakban a kézművesek műhelye, üzletei kaptak helyet. Gyönyörű cserpéfigurákat is kínáltak, de súlyuk és törékenységük miatt nem vásároltunk azokból.





Hazafelé tartunk, közben megállunk egy kis nepáli faluban. Utolsó éjszakánkat pedig ebben a szép, modern szállodában töltjük.





Gyönyörű a kilátás a szálloda teraszáról. Estefelé az idő is kellemes, ki tudunk ülni a szállodai erkélyre, ahonnan órákig élvezzük a tájat, felelevenítjük utunk történéseit, a valóban örök élményt nyújtó, csodálatos, emberi testet próbáló, de feledhetetlen utazásunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése