2012. április 1., vasárnap

Baltikum II/2

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
LETTORSZÁG
Végre 1991-ben kikiáltják a függetlenséget





A Szent Jakab templom 1756-ban épült az eredeti 1225-ben létesült templom helyén. A torony érdekessége, hogy a harangot kivették és a torony mellé függesztették, mert annak idején ahányszor egy hűtlen asszony elment mellette, azonnal megkondult. A templom hitvallása négyszer módosult mindig attól függően, hogy éppen ki uralkodott a városban. 1924 óta a rigai katolikus érsek hivatali temploma. A kórus boltozatán látható festmények a XIII. századból száramaznak.





A Szűz Mária dóm 187x43 méteres alapterületével és 2 méter vastag falaival a Baltikum legynagyobb temploma. Az eredetileg román stílusú épület alapjait 1211-ben tették le.





Nem tűrhették azt, hogy a Szent Péter templom tornya magasabb, ezért utólag a tornyot 140 méterre magasították! Csúcsa leégett, 1775-ben pótolták a kerekeded barokk kupolával, amit láthatunk a képen.





A Jauniela nevű utcácskában számos szép házat, kis éttermet találunk. Hosszan és méltóságteljesen terül el a Daugava partján a lovagvár, mely 1330-ban épült, 150 évvel utóbb elpusztították, majd újjáépítették. Elsétálunk az utcán, mely egyik oldalán a vár, a másikon a házsor. Ez volt valamikor a várárok, itt szoktak ünnepségeket tartani, és sört mérnek (amikor felvették az országot az EU-ba, akkor ingyen adták).





Amíg megbámuljuk a lőportornyot, vezetőnk folytatja a történelmi tudnivalókat, mely ugyancsak változatos eseményekből tevődik össze. Hogy csak az utóbbi időket említsük, amikor 1918-ban a németek a vereségük után kivonultak a Baltikumból, kikiáltották a Lett Köztársaságot. Amikor 1939. augusztus 23-án Németország és a Szovjet megnemtámadási szerződést köt, a balti köztársaságokat a Szovjet kapja meg, és 52 ezer németet kitelepítenek Lettországból Németországba. 1940-ben a Szovjetunió tagállama lesz, és 15 ezer lettet deportálnak. Majd jön a német hadsereg 1941-ben, és az SS a zsidókat pusztítja el, 1944 őszén a Vörös Hadsereg 40 ezer lettet visz a gulágba, és az országba több millió oroszt telepít be.





Végre 1991-ben kikiáltják a függetlenséget a 64 ezer négyzetkilométer nagyságú, 2,4 millió lakost számláló országban, mely 2004-ben belép a NATO-ba, majd hamarosan az EU-ba is. Ekkor volt az ingyensörös már említett örömünnep.





A központi Liv téren a Kis és Nagy Céh, tehát a város irányításában egykor dominanciával bíró egyletek épületei határozzák meg a látványt. Mitől olyan híres ez a ház? A Macskaház, mely 1909-ben épült. Építtetője egy gazdag kereskedő, akit nem vettek fel a céhbe, ezért 2 macskafigurát helyezett a saroktoronyra, melyek hátsójukat mutatták a Céh-háznak. Kegyetlenül bosszantotta a céh vezetőit, hogy aki erre jár, jót nevethet rajtuk, de nem tudtak a dologgal mit kezdeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése