2012. április 2., hétfő

Baltikum II/3

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
LETTORSZÁG
Turaida vára




Kirándulást teszünk a Turaida várába. Miután a fából készült elődje leégett, 1214-ben építtette fel a rigai püspök az erődöt. Az öregtoronyból remek kilátás tárul elénk a Guaja völgyre.





Érdekes és jellemző dolog, ami itt történt. A vár aljában egy német ruházatú hölgy kötögetett és árusította a portékáját. Amikor angolul szóltam hozzá, hogy készíthetnék-e egy fényképet, a nyelvet azonnal felismerve azt válaszolta, hogy ő nem angol, hanem német. Nem hagytam annyiban, nyelvet váltottam, és németül kértem fel a közös fotóra. Ezután szívesen mellém állt egy kép erejéig.





Mi ez a síremlék friss virággal elhalmozva? Turaida rózsájának a sírja! Ő nem más, mint a 18 éves, gyönyörű, lett leány, Marija, aki egy Viktor nevű kertészbe szeretett bele. Ám a fiatal nő egy lengyel tisztnek is megtetszett, aki a szerelme nevében tőrbe csalta, majd amint a lány tiltakozott, levágta a fejét. Emlékét, történetét és a sírját ma is őrzik.





A Guaja Nemzeti Parkban vagyunk.





Holtfáradtan tértünk vissza a szállodánkba. Nem luxus, de kényelmes szobákat kaptunk. Melyik balti pénz mennyit ér? Nézzük! A szállodában lehetett pénzt váltani, ugyanis az üzletekben nem fogadták el az eurót.
A lett pénz, a latas igen erős (1 euró = 0,7 latas).
A litván litas: 1 euró = 3,45 litas.
Az észt pénz, a korona, 1 euró = 1,65 korona, majd 1 euró = 34,35 rubel.





A vacsora mindig gyenge volt, a hús rágós és kemény (az enyémet is a feleségem ette meg), ellenben a svédasztalos reggeli kitűnő ajánlattal jóízűen fogyasztható. Akivel a nejem koccint, egy kaposvári katonatiszt özvegye.





Kik voltak még társaink a vacsoránál? A szélen a barcsi plébános megtermett húga, a másik szélen pedig egy nyugdíjas vegyészmérnök hölgy, aki nagyon peches volt az úton. Egyszer elesett, kétszer a darázs csípte meg, viszont végig likőrt szopogatott. Ő hozott vidámságot a csoportba... mert, ugye, legszebb öröm a káröröm...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése