2012. április 3., kedd

Baltikum III/1

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
ÉSZTORSZÁG
Pardu
 



Átmegyünk a 45 ezer négyzetkilométernyi Észtországba, melynek területe sík, a szárazföld 20 százaléka mocsárvidék, egynegyede erdőség és 5 százaléka tó. Több mint 1500 szigete van. Másfél milliónyi lakosa közül 65 százalék észt és 29 százalék orosz nemzetiségű. 1991 óta független. A határállomáson nem történik más, mint feljön egy észt határőr a buszra, és megnézi mindenkinek az útlevelét.





Első utunk a tengerpartra visz. Kellemes, puha homokú a part, de kegyetlenül fúj a szél. Mivel teljesen kihalt a környék, jobb híján én állok modellt.





Azt írja az útikönyv, hogy "aki iszappakolási és gyógyfürdő-szenvedélyének akar hódolni, jöjjön el Észtország nyári fővárosába, Pardu fürdővárosba..." Az ország nyugati részének legnagyobb, 51 ezer lakosú városában különösen a nyári üdülőszezonban van nagy forgalom. Már régen letelepedtek az első lakosok ezen a kedvező fekvésű helyen, ahol a Parnu folyó a Rigai-öbölbe ömlik.





Hamarosan a 4 észt Hanza-város egyikévé nőtte ki magát. 1699-ben már egyetemi város lett, 1838-tól pedig fürdőváros rangot kapott. Gyönyörű ez a park, ahol járunk!





A szépen gondozott, selymes homokú strandja 3 km hosszú. Az iszapfürdőzés a XIX. századtól terjedt el. Ezen a csodás helyen bátran szippantunk nagyokat a tüdőt tisztító, egészséges levegőből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése