2012. április 7., szombat

Baltikum IV/2

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
 FINNORSZÁG
A Szenátus tér




A Szenátus tér egyike Európa legtökéletesebben megőrzött neoklasszicista tereinek.





Meglepődve látjuk, hogy a legszebb tér közepén áll II. Sándor cár szobra. Ugyan miért becsülték meg ennyire a finnek? Mert hivatalos rangra emelte a finn nyelvet, népszerű uralkodó volt.





Körülötte 4 szoborcsoport: lex-pax-lux-labor. És az Egyetem épületei, ugyanis az egyetemi rektori címet 3 évtizeden át Sándor cár töltötte be.





A Székesegyház a Szenátus tér északi részén magasodik. Végső formáját 1852-ben nyerte el. A templomot Szent Miklósról, a kereskedők és tengerészek védőszentjéről nevezték el. Építése 1830-ban kezdődött. A kupola köré 4 kis tornyot építettek. A harangok sem a nagy toronyban vannak. A feljáró lépcső két oldalán pavilonokat építettek. A jobb oldali egy kábolnát rejt.





Odabent a Székesegyházban az apostol-szobrok cinkből készültek. Luther és tanítványa, Mikael Agricola, a reformáció élharcosának szobrait is láthattuk, akik a Bibliát finn nyelvre fordították. Utóbbi reformátort a finn nyelvű irodalom megteremtőjeként is tisztelik.





A templom 1959-ben lett Székesegyház. Azóta itt tartják az állami ünnepeken az istentiszteleteket. A kriptában kiállítások vannak, koncerteket tartanak.





A Székesegyház előtt köszöntik a helsinkiek az Újévet Szilveszter éjszakáján. A lépcsősor tetejéről kitűnő kilátás nyílik a városra.





Jelentős város! 1952-ben itt rendezték a nyári olimpiát, 1757-ben az Európai Biztonsági és Együttműködési Konferenciát, 1990-ben itt találkozott Bush és Gorbacsov.





Helsinkit 1550-ben alapította Sévdország királya a Vantaa folyó torkolatánál, hogy Tallinnal tudjon versenyezni a balti-tengeri kereskedelem fölött.





1809-től Oroszországhoz tartozott Finnország. Helsinki 1912-ben a Finn Nagyhercegség, 1917-től a független Finnország fővárosa. Lakossága 5,2 millió.





Helsinkiben a legmelegebb hónap a július 20,2°C, a leghidegebb a február -6,8°C átlaghőmérséklettel.





Hajóra ülünk, búcsút intünk Finnországnak és Oroszországba, Szentpétervárra utazunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése