2012. április 12., csütörtök

Baltikum V/3

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
 OROSZORSZÁG
Novgorod




Megérkeztünk Novgorodba, ebbe a 160 ezer lakosú városba! A szálloda nagyon szerény, de pezsgővel fogadtak. (Ez volt az egyetlen hely utunk során, ahol nem svédasztalos kínálatból választhattunk.)





Ki hinné el, hogy ez egy színház?! 1970-ben épült, ultramodern, befogadóképessége 1000 fő.





A kereskedőváros a Volhov-folyó két partján épült, 859-ben alapították. Élénk kereskedelmet folytatott még Bizánccal is. Előbb favár állt itt, majd a XII-XIII. században kővárat építettek a helyébe. A novgorodi püspök székhelye volt.





Ebben a palotában került sor Rettegett Iván híres lakomájára 1570-ben, amelyen egy előre megbeszélt mondatával jelt adott a nyakas novgorodi főpapokkal és főurakkal való leszámolásra. A katonák előrohantak és a meghívott renitens vendégsereget lemészárolták. Ugyancsak itt a Szófiához ragasztva áll a XV. századbeli templomtornác, ahol az istenítéletekhez a csodatevő ikont és az áldozási kenyeret őrizték. A peres felek közül az maradt alul, aki eskütételkor nem mert a kenyérbe harapni.





A 32 méter magas bástya a XV-XVII. századból való. Figyelő torony volt, de a régészek szerint a legfelső szintre ágyút is fel tudtak vontatni.





Szófia harangtorony. Azért kerültek ki belőle a harangok, mert amikor kocsival jött Moszkvából a cár, a harangozó a toronyból meglátta a kocsit, és megkondította a legnagyobb harangot, mely akkorát szólt, hogy megvadultak a lovak, és majdnem felfordították a járművet a cáratyuskával együtt, aki majdnem beleesett a folyóba.





A cár meg akarta büntetni a harangozót, de ő arra hivatkozott, hogy nem hall semmit, mert süket. A harangokat mérgében a cár leszedette.





A székesegyház görögkatolikus templomként működött. 1050-ben kezdték építeni. Bizáncból jöttek a mesterek és 5 évig dolgoztak rajta. Aranyozott kupoláján bádoggalamb volt, melyről azt hitték, hogy a Szent Lélek madár képében őrzi a várost. A fáma azt tartja, hogy Novgorod addig virul és gyarapszik, míg a galamb nem röpül el. A németek a háborúban leszaggatták az aranykupolát, és leesett a galamb, amit egy olasz katona hazavitt. Olaszországból hozták vissza, és ma is őrzi Novgorod lakóit.





A főtéren áll a Milleneumi Emlékmű, egy harang formájú szoborkompozíció. Az alkotás az ősi koronára, Monomah süvegére emlékeztet. A süveg csúcsán kereszt térdet hajtó nőalakkal, Oroszországgal. Az Orosz állam ezeréves fennállásának tiszteletére II. Sándor császár Isten kegyelméből való uralkodása alatt 1862-ben állították. A németek szétfűrészeltek, de a nagy hóban elakadtak, szétszórták. A lakosság szedte össze. 5 kompozíció van fent körkörösen: 1. államalapítás, 2. kereszténység felvétele, 3. tatárok kiverése, 4. a monarchia alapítása, 5. Romanovok. Az alapját képező kördomborművön az orosz história és kultúra 106 kiválóságát láthattuk négyes csoportosításban.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése