2012. május 18., péntek

London 4.

EGY HÉTVÉGE LONDONBAN
(1982. Karácsony előtt)
Uniformisok




És hol lakik a királynő? A Buckingham Palotában! Mellette egy 60 holdas, gyönyörű park festői tóval és milliónyi madárral...






Szerencsénk volt, egy katonai dísszemlét pont kifogtunk, ami nem mindennapi látványosság.





Díszes ruhájában, forgós sisakjával szemrebbenés nélkül tűri a fényképezést a királyi lovastestőr. A közelben vannak a királyi lovasgárda laktanyái is, ahol a lovasgárdistákat sok kíváncsiskodó veszi közre.





Mennyi marcona katona őrzi a királynő nyugalmát! Ezek láttán alig fért a fejünkbe, hogy a közelmúltban egy kíváncsiskodó polgár mégiscsak bejutott őfelsége hálószobájába. A palotát eredeti formájában 1703-ban építtette Buckingham hercege, és 60 esztendő múlva vásárolta meg III. György, bár első királyi lakója csak Viktória királynő volt. A palotának 600 szobája van, folyosóinak hossza két és fél kilométer és csaknem 30 holdas park tartozik hozzá, ami a nagyközönség elől el van zárva.





Ezen a kerítésen mászott át a királynőt este látogató felségsértő, de hogy miként találta meg a 600 szoba közül a hálót, nem tudták megmondani. Azt azonban mindenki megtudhatja, hogy a királynő a palotában tartózkodik-e, mert ezt az árbócon lengő zászló jelzi.





A vörös a hagyományos szín Londonban! Piros a királyi lovasgárda zubbonya, pirosak Piccadilly és a Soho neonfényei és a Towert őrző beefeater egyenruhája. Ugyancsak a jellegzetes londoni emeletes buszok, és úgy a munkáspárti, mint a konzervatív miniszterelnök szívesen visel piros szegfűt a gomblyukában.





A londoni Towernél az őrségváltás, a kulcsátadási parádé éppen olyan ünnepélyesen zajlik ma is, mint akár sok-sok évvel ezelőtt. A színpompás esemény láttán az a sok szörnyűség jut eszembe, amit itt elkövettek az évszázadok során. A véres toronyban gyilkolták meg IV. Edward két apró gyermekét, a Tower kicsiny hercegeit, de itt fojtották borba a király öccsét is, aki felelős volt e két gyilkosságért. Bizonnyal a cellák sok szenvedésről tudnának mesélni. Az első Rochester érseké volt, majd itt raboskodott II. Dávid, skót király, II. János, Franciaország királya, I. Jakab skót király és a későbbi Erzsébet királynő, hogy csak a legnagyobbakat említsem.





Figyelmünk az udvaron folyó ceremóniára terelődik. A Tower belső őrei még ma is az évszázados viseletet hordják. Beefeatereknek nevezik őket, ami marhahúsevőt jelent. Az egykori leírások szerint ugyanis nagyon szerették a marhahúst, amiből hatalmas adagot kaptak. Ma már csak 40 beefeater szolgál a Towerben. A kiszolgált katonák közül válogatják ki őket. Nagyrészt feladatuk is megváltozott (hiszen a Towert a gárdisták őrzik), ők a látogatókat kalauzolják. Középkori ruhájukkal színponpás idegenforgalmi látványosságnak számítanak, és talán már nem is kapnak a nevükhöz mérten nagy darab marhahúst.





Régebben nagyon sok holló volt a Towerben, de zavarták az itt levő csillagvizsgáló működését. Csak a lakosság szeretetének köszönhető, hogy 8 holló mindenkor megmaradhat, melyek viszont jócskán meghíztak. Azt tartják, ha minden holló elhagyja ezt a helyet, annak a falai le fognak omlani. Levágták hát a szárnyukat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése