2012. június 25., hétfő

Albánia IV/1

 EGY HÉT ALBÁNIÁBAN
Gijokastra




Gijokastra Albánia két múzeumvárosa közül az egyik. Fő jellegzetessége a szürke kőpala háztetők és a domboldalban található, óriási boltíves házak. A görög időktől lakott településnek ma is jelentős görög ortodox kisebbsége van.





A város 3 domboldalra épült: az egyiken találjuk a legszebb házakat, mely a gazdagoké, a másikon van a vár. A dombok között a kisebb házak, lakótelepek. Számos képeslapra is fotózzák az annyira jellemző kőpalatetős házakat.





A középkori vár Ali pasa egyik székhelye volt. A nagyhatalmú úr szinte önálló országot hozott létre az Ozmán Birodalmon belül.





Felmegyünk a középkori várba, melyet a törökök tettek hatalmas erődítménnyé.





Odabent fegyvermúzeum van. A legkülönfélébb kézi és nehézfegyverek, ágyúk és tankok rozsdásodnak itt, sok az első vagy második világháborúból maradt.





A vár egyik kútja, víznyerője látszik a képen. A sötét kazamatákban helyezkedett el a zord börtön, amely 1927 és 1967 között működött - Enver Hodzsa alatt különösen nagy létszámmal.  Az erődben hatalmas terménytároló és adminisztrációs épületek is létesültek, hiszen a környéket ugyancsak kemény adóval zsigerelte Ali Pasa várúr.





De mi lett Ali Pasa sorsa? Az önálló kalózkodást a szultán nem jó szemmel nézte, hadat küldött ellene, de nem tudták bevenni a várat. Végül szabad elvonulást igért a kéjúrnak, és rászedték, majd fejét vették a 82 éves vezérnek, és azt elküdték a szultánnak ajándékba.





Meglátogattuk Enver Hodzsa szülőházát, ami most múzeumként szolgál.





És ilyen stílusú az albán népviselet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése