2012. június 7., csütörtök

Vietnam VI/1

 UTAZÁS INDOKÍNÁBA/N
Hanoi 1946-ban lett főváros




Szállásunk egy nagyon szép szállodában, a Green Park Hotelben volt.





A szobában a termoszban teával és egy tányérban déli gyümölcsökkel vártak bennünket. Éltünk vele.





A "folyómenti" nevet viselő Hanoi laza szerkezetű, egyemeletes város. 824-ben lett először főváros. Pillantsunk rá szállodánk erkélyéről! Voltak hősi és hanyatló korszakai. E század elején az egymásba érő apró falvak láncolatából a francia gyarmatosítók cementezték össze mai képére. Utakat építettek, fasorokat ültettek. szeszélyes, szép villákkal ékesítették a hanoi tavak partját, és átszeli a várost a földeket éltető Vörös folyó. Hanoi még mindig a tavak és a kerékpárok városa. Az apró, keskeny házacskák szépek volnának, ha jutna több pénz a tatarozásukra. Mert bizony a trópusi eső, a magas páratartalom gyorsan rombol! A mi ruháink is átnedvesednek a szekrényben.





Már a megérkezésünk délutánjára riskás városnézést szerveztek számunkra. Hosszú sorban készenlétben vártak a járművek bennünket.





Pechünk volt, mert alighogy beültünk a kocsikba, eleredt az eső. Mind sűrűbben esett, majd zuhogott a monszun áldása, így ezúttal alig láttunk valamit a városból. (A riksa nem európai méretezés, alig fértem el benne.) Vietnamban decembertől áprilisig, amit tél-tavasznak hívnak, 28-30°C a hőmérséklet, de júniustól szeptemberig akár 40-45°-ra is felfuthat a hőmérő higanyszála.





A relatív páratartalom nagyon magas! Elérheti a 95-98°-ot is. Az esős évszak májustól októberig tart. A monszunéghajlat szabályos váltakozását a tenger és a szárazföld hőmérséklet-különbözősége okozza. Nejem készenlétben tartotta a felvevőjét, de filmezni egyáltalán nem lehetett.





Hanoi 1946-ban lett Vietnam fővárosa. Azelőtt Saigon volt az. A városnak két és fél millió lakosa van. Kiterjedése 200 négyzetkilométer, tehát körülbelül fele akkora, mint Budapesté.





A földön méri a húst az utcai árus. Közben a milliónyi légy zümmögése biztosítja a zenei aláfestést, és itt-ott elszalad egy-egy patkány a fal mellett a húsostálak között, de ez sem a kofákat, sem a vásárlókat nem zavarja! Csak honfitársnőink sikítanak fel olykor-olykor, amikor el-elszalad közöttünk is a degeszre hízott, eltévedt "háziállat".





Így szállítják a sertést vietnami módra: biciklin. Mi mindenre jó a kerékpár! Csak az európai állatvédők ne lássák meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése