2012. augusztus 2., csütörtök

Izland II/4

 IZLAND, A JEGES FÖLD
A gleccser, a hóból kialakult csúszó jégtömeg




Tegyünk kirándulást az óriási gleccservidékre! Mi is az a gleccser? A magas hegységekben és a sarkvidéken előforduló jégár.






A tápláló területről lassan mozog lefelé a fogyási területre, ahol olvadozik.







A gleccser mozgási sebessége függ a hó mennyiségétől és az esés nagyságától. Olvadék-vizei alatta gyűlnek össze, és a végénél, a gleccsernyelvnél lépnek ki patak formájában.





A gleccser képződéséhez megfelelő mennyiségű hó és olyan alacsony évi középhőmérséklet szükséges, hogy ez a hó az egész év folyamán fölhalmozódhasson.





A hó felhalmozódásának határa a hóhatár! Ez itt hozzávetőlegesen 720 méter a tengerszint felett. Mi is ilyen magasságban vagyunk. A puha hó különféle hatásokra, például önsúlyának hatalmas nyomása folytán lényegesen átalakul: szemcsés szerkezetű hóvá, majd keményebb összetételű jéggé formálódik át.





A poros hó tette piszkos színűvé a meglátogatott gleccserhegyet. A gleccserekben számos repedés keletkezhet. A repedések során a felszín összetöredezik, a jégsziklák tornyok, oszlopok formájában meredeznek a magasba, majd az olvadás során különösen nyáron patakok törnek elő belőle, a gleccserfolyók.





A meglátogatott jégmező 8 ezer négyzetkilométer felületén 200 kilométer széles és 400 méter vastag, de van hely, ahol 1000 méternyi vastagságú. 1994-ben egy turistacsoport majdnem itt lelte a halálát, mert túrájukkor hatalmas vihar keletkezett.





A nagy törésvonalnál vagyunk! A föld mélyén levő vulkanikus erők még működnek. A földkéreg időnként megreped, egymásra tolódik vagy éppenséggel távolodik - és törés keletkezik.





Még a kontinensek is távolodnak, miközben a földkéreg is vékonyodik.





Ez a törésvonal az észak-dél irányú atlanti hátság.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése