2012. október 31., szerda

Athén 3.

4 NAP ATHÉNBAN




Roppant méretű kőtömbökből épült a Mükénei vár! A kövek egyenként 20 tonnát nyomnak. Hogyan lehetett ezeket ideszállítani? Az egyszemű óriások, a Küklopszok építették - mondja mosolyogva vezetőnk.





Déloszban a felvonulási utat hatalmas márvány oroszlánszobrok szegélyezik, melyeket Kr. e. a VII. században építettek.





Történelmi helyen vagyunk: innen indult el az olimpiai láng, itt rendezték 4 évenként az olimpiai játékokat, melyeken a győzelem még a bajnok családjának is óriási dicsőséget hozott. A játékok idején hatalmas tömeg gyűlt össze, felvonult a papok színpompás ruhákba öltözött fergeteges serege, és messze földön híres vásárt tartottak.





A szaloniki fehér torony a török uralom alatt a janicsárok börtöne volt. Csak véres toronyként emlegették. Sok jajkiáltást, kínt és szenvedést nyeltek el e vaskos falak.





Kedvesebb látványt nyújt Rhodoszban a Mandraki kikötő, vizén a számos halászbárkával és a gyümölcsökkel megrakott kis motorosokkal. Sajnos nem volt időnk arra, hogy néhány napot eltöltsünk Lutrakiban, ebben a gyönyörű fürdővárosban, mely 31 °C-os forrásáról híres. Gyógyfürdőit már az ókorban is használták.





Naupliában a középkori vár őrzi a békés, kékeszöld tengert...





Knosszoszban vagyunk, ahol annak idején ebből a gyönyörű, nagyon régi palota kimagasló épületéből vigyázták az utakat és ellenőrizték a tengerparti forgalmat.





Nagy Sándort ábrázolja egy oroszlánvadászaton ez a gyönyörű, kavicsokból kirakott padlómozaik, mely sértetlenül került elő az ásatások során.





Pireus városa ma Görögország legnagyobb kikötője. Maga a tulajdonképpeni város hozzávetőleg 190 ezer lakost számlál. A hely fejlődését annak köszönhette, hogy 1834-ben Athén lett Görögország fővárosa, ugyanis 1840-ben még csak 4 ezer lakosa volt a településnek. Már az ókorban Athén legfontosabb kikötőjévé tették, a perzsa háborúk idején pedig itt volt a hadihajók támaszpontja. Amikor Athént Kr. e. 479-ben a hosszú falakkal megerősítették, e védőrendszert Pireusra is kiterjesztették biztosítva az összeköttetést Athénnal, mely számára Pireus biztosította a tengeri kapcsot a világgal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése