2012. november 2., péntek

A koca ellési agresszivitása

MIÉRT TÁMADJA A KOCA AZ ÚJSZÜLÖTT MALACAIT? MI A TEENDŐ?
Kérdezi K. József levelében Lengyeltótiból. „Tisztelt Doktor úr! Egy törzstenyészetből vásároltam – nem kis pénzért – négy vemhes tenyészkocasüldőt, mert szeretnék sertésekkel foglalkozni. A kezdet azonban nagyon elvette a kedvünket.
Az első koca most ellett, de egyetlen malac sem maradt alatta. Az ellés normálisan lebonyolódott – bár hosszabb ideig tartott -, és tíz szép malac született. A baj akkor kezdődött, amikor a malacokat a koca alá tettem. Amikor meglátta őket, felugrott, és őrjöngve megtámadta, dobálta, harapta a kismalacokat. Mikor pedig menteni próbáltam őket, rám támadt és nekem ugrott.
Néhány sérült malacot sikerült nagynehezen kimentenem, de utóbb ezek is elpusztultak. Nagyon okolom magam, hogy mit tehettem rosszul! Azért is kérem a tanácsát, mert félek, hogy a még ellésre váró másik három kocánál is előfordul a veszteség. Ezek ellése hamarosan várható.
Legyenszíves választ adni, hogy mi okozhatja a koca „őrjöngését”, hogyan lehet megelőzni, és ha bekövetkezik a baj, miként lehet a kocát megnyugtatni. Végül pedig kérdezem, hogy a nagyon szép küllemű és egyébként értékes kocát érdemes-e tenyésztésben tartani, mert nagyon sajnálnám levágni…”
A KOCA ELLÉSI AGRESSZIVITÁSA
A kocák ellés utáni agresszivitásával, az újszülöttekkel szemben tanúsított támadó vagy éppenséggel teljesen közömbös magatartásával nagyon gyakran lehet találkozni a mindennapos állatorvosi gyakorlatban. A kóros jelenség bármely formában is jelentkezik, mindenképpen súlyos gazdasági veszteséget okoz, hisz az anyakoca egyik legfontosabb értékmérő tulajdonsága a malacnevelő képesség. Ugyanis csak a nyugodt vérmérsékletű, malacait gyakran szoptató, figyelmesen mozgó koca alatt várható a kicsinyek zavartalan fejlődése. Miután pedig a malacnevelő képesség részben öröklődő tulajdonság, meggondolandó, hogy ezt az agresszív kocát érdemes-e továbbra is tenyésztésben tartani.
MI VÁLTHATJA KI A KOCA RENDELLENES VISELKEDÉSÉT?
1. Némely előhasi koca többnyire az ijedőssége és – bármennyire is hihetetlennek hangzik – a malacaitól való félelme miatt nem engedi újszülött malacait a közelébe, sőt ilyenkor meg is támadja őket.
2. Az ideges „neuralgikus” agresszív kocák a legkisebb zajra vagy mozgásra is hirtelen felugranak, röffentenek, a vadállatokra emlékeztető módon a fogaikat csattogtatják, és nemcsak a malacaikat, de olykor a közeledő embert is vadul megtámadják – amit Olvasónk is írta.
3. A kocák e nemkívánatos neuralgikus viselkedésének egyik oka lehet a tőgy sérüléséből vagy baktériumos eredetű gyulladásból eredő fájdalmassága.
4. Érzékennyé válhatnak a csecsek attól is, hogy az újszülöttek szegletmetszőfogai élesek, ezáltal könnyen okozhatnak fájdalmas sérüléseket.
5. Máskor fájdalmat okozhat az anyaállatban a sok tej okozta emlőfeszesség, vagy éppenséggel a tejhiány vagy tejcsökkenés miatti erőteljes szopás is.
6. A kimerítő hosszú ellés után vagy hüvelysérülések esetén ugyancsak a fájdalom játszik közre a kóros jelenség kialakulásában.
7. Visszavezethető az agresszivitás hiánybetegségre, nevezetesen a fehérjék, ásványisók, nyomelemek, vitaminok stb. hiányára is. Többen rámutattak arra, hogy az említett hiánybetegség készteti az anyaállatokat például a patkányok felfalására, hogy a hiányt kielégítsék, majd ezt követően a koca már saját malacait is felfalja. Ezt látszik alátámasztani az a megfigyelés is, hogy a zöldetetés időszakában ez a kóros jelenség ritkábban észlelhető.
8. Lehetséges, hogy a hiányos anyai ösztön az oka, amit öröklődő jellegűnek tartanak. E felfogást figyelembe véve, fontolóra kell venni az agresszív kocák kiselejtezését.
9. Megfigyelték, hogy sok koca akkor vált idegessé, amikor nem volt elég ideje arra, hogy a malacozási helyhez, ólhoz vagy kutricához pszichikailag alkalmazkodjék.
NÉHÁNY TANÁCS A BAJ LEHETŐ MEGELŐZÉSÉRE
1. Ha lehetőség van rá, nagyon kedvező hatású a tenyészállatok szabadban történő mozgatása, jártatása.
2. A vemhesség utolsó napjaiban hozzá kell szoktatni a kocát a csecsek érintéséhez, hogy elveszítsék a túlérzékenységet. Itt jegyzem meg, nagyon jó, ha a kocát ellés előtt lemossuk valaminő fertőtlenítő oldattal – az állatorvos ajánlása szerint – mely védi az újszülöttet a szájon át történő baktériumos fertőzéstől.
3. A tapasztalatok szerint sok koca akkor válik „idegessé”, amikor megkésve kerül a malacozási helyére (ól, kutrica stb.), és nem volt elég ideje, hogy a malacozási helyhez pszichikailag alkalmazkodjon.
4. A vemhesség időszakában különösen nagy gondot kell fordítani az igények szerinti helyes takarmányozásra. A változatos aminosavak, ásványi anyagok és vitaminok semmiképpen sem hiányozhatnak a tenyészállat takarmányából.
5. A malacok szegletmetszőfogainak elcsípésével megelőzhető a tőgy ilyen okból történő sérülése.
6. Megfontolandó az agresszív koca tenyésztésben tartása.
AZ AGRESSZÍV KOCA MEGNYUGTATÁSA
1. Enyhébb esetekben nyugtató hatású lehet a koca hasa aljásának óvatos masszálása, simogatása, és – ha láthatóan nyugodtabbá vált az állat – szépen lassan, óvatosan visszacsempészhetjük hozzá a malacokat.
Ha már egyszer sikerült megszoptatnia azokat – az esetek nagy részében – megnyugszik az anya, és nincsen vele több gondunk.
2. Súlyosabb esetekben az állat gyógyszeres megnyugtatását kell alkalmazni, melyre igénybe kell venni az állatorvos beavatkozását. A koca megnyugtatására egy gyorsan ható és nagyon eredményesen alkalmazható injekció kapható az állatpatikákban, a STRESNIL injekció.
Az agresszív kocák, amelyek nem fogadják el, illetve támadják az újszülötteiket, az injekció beadását követően fél-egy órán belül megnyugszanak, elfogadják a malacaikat, sőt még az idegen malacok dajkásítására is hajlandók lesznek. A koca megnyugtatására 20 ttkg-ra számítva egy milliliternyi gyógyszert kell a fül mögé vagy mélyen a comb hátsó részébe fecskendezni.
3. Előfordulhat azonban, ha nem túlságosan agresszív az állat, hogy néhány óra múlva megnyugszik, és spontán elfogadja az óvatosan hozzácsempészett malacokat
4. És mit nem szabad tenni? Semmiképpen sem szabad az ideges kocát hangos kiabálással, sőt – amint gyakran tapasztalom – durva ütlegeléssel „megrendszabályozni”, mert ezzel az agresszivitása csak fokozódik!
Ilyenkor éppenséggel minden izgató, zavaró körülményt ki kell kapcsolni, a kocának nyugodt, csendes körülményeket kell biztosítani.
5. Nagyon fontos az agresszív koca minél sürgősebb megnyugtatása és a malacok megszoptatása! Ne feledjük ugyanis, hogy a malacokat a születésük után lehetőleg már egy-két órán belül meg kell szoptatni, hogy minél előbb és minél több föcstejhez jussanak.
Ismert tény ugyanis, hogy a koca föcsteje (kolosztrum) igen gazdag ún. ellenanyagokban, amelyek a különféle fertőzések, így többek között az oly gyakori kóli-hasmenés kivédését is elősegítik, márpedig ezek felszívódott mennyisége 3-5 óránként megfelelőzik.




A jó malacnevelő koca figyelmesen mozgó, nyugodt vérmérsékletű,
malacait gyakran szoptatja.

(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2009. augusztusában.)

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Dr úr !
    Szeretném tanácsát kérdeni , előhasú kocám jol állt a kannal való bugatásnál , most kivan telve az ideje ápr . 30 ( 114 nap , máj 02 án 116 napja ) tögye szinte semmi nincs , nem növekszik és pirosodik sem a prérája sem a csecs gombok . hasa sem nagy de az levan ereszkedve , vajon nem vemhes a koca vagy meglehet , hogy utolsó nap fog kitögyelni ?
    Előre is köszönöm a válaszát .
    Tisztelettel maradok Erzsébet .

    VálaszTörlés
  2. Mit lehet tenni az ellen hogy a koca ne búgjon folyamatosan 3 hetente

    VálaszTörlés