2012. december 28., péntek

Egyesült Arab Emirátusok III.

 EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK - 2005.
Abu Dhabi, a főváros




Az Emirátus fővárosa egyben az állam legnagyobb városa is. Hatalmas forgalmú, modern település - széles körutakkal, toronyházakkal és kiterjedt szolgáltató hálózattal. Gazdagságának alapja a kőolaj! De a hagyományos iparágak is megtalálhatók így például a halászat, gyöngyhalászat...





A 67 ezer négyzetkilométeren fekvő Abu Dhabiban vannak a legnagyobb olajmezők a tengerben. Olykor még a parttól már 150 kilométerre is a tengervíz alatt. A világ gázkészletének 5 százaléka, olajának pedig az egytizede Abu Dhabiban van. És mibe kerül a benzin? 1 gallon, azaz 4 és fél liter 6 dirhamba (kb. 350 forint).





Egyeteme is van, amit az itteniek szerint azért alapítottak, hogy a lányoknak ne kelljen külföldön tanulniuk, mert akkor nehezebb őket itt férjhez adni. A 7 egyetemi fakultásra 10 ezer diák jár. A női hallgatók száma mára már meghaladja a férfiakét.





Annyi óriásdarut még nem láttam sehol, mint itt. A világ magas daruinak 60 százaléka e helyütt dolgozik az óriási építkezések miatt. Most már külföldiek is vásárolhatnak ingatlant errefelé, és alig várják, hogy elkészüljenek az új lakások, házak, szállodák. A kőolajból szerzett jólét a máskülönben terméketlen, mostoha sivatagi vidéket a világ egyik leggazdagabb térségévé emelte. A tengerben több helyen is mesterséges szigeteket létesítettek. Hatalmas hajókról feltöltik a tengert talajjal, építési törmelékkel, majd a szigetek köré hullámfogó korallzátonyt telepítenek, mely megakadályozza, hogy a víz kimossa a mesterséges sziget alját. Amikor biztosan áll al műalkotás, jöhetnbek ak pálmafák és a növényzet. Ezután megvárják, amíg a növények gyökerei behálózzák a talajt, majd lehet rá csodálatosan szép, egzotikus, drága szállodát építeni - helikopter leszállóval, homok-sípályával...





Mielőtt visszatértünk a szállodánkba, benéztünk a ramadáni parfümkiállításra. Egy hatalmas teremben vágni lehetett az ezerféle keleti illat keverékét. Válogathattunk a milliónyi parfüm közül.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése